Aloita terveellinen elämä tänään

27.01.2012

Terveellisen elämän aloittaminen voi olla haastavaa. Mielessä voi pyöriä monia erilaisia kysymyksiä: Mitä minun tulisi syödä? Mistä ruoista minun tulisi luopua? Onko suklaa epäterveellistä? Syönkö kasviksia, lihaa vai kalaa? Näillä viidellä simppelillä vinkillä pääset alkuun kohti terveellisempää elämää.

Juotko tarpeeksi vettä?

Veden juonti kannattaa ottaa osaksi päivää ja vesipulloa on hyvä kuljettaa mukana. Aamu on hyvä aloittaa aina lasillisella vettä. Vettä kannattaisi juoda niin päivällä kuin illallakin. Mitään yhtä universaalia totuutta ei sen suhteen ole olemassa kuinka paljon vettä tulisi juoda per päivä, joten suosittelisin kuuntelemaan omaa kehoa. Vedeksi ei lasketa limuja, kahvia tai teetä eikä edes vitamiinivesiä vaikka nimen puolesta voisi luulla toisin.

Hifistelijät korvaavat muoviset vesipullot lasisella vesipullolla.

Superhifistelijät tekevät lähdeveden hakumatkoja, eli hakevat kotiinsa, puhdasta lähdevettä suoraan luonnosta.

Mitä suolaa syöt?

Suolasta ei tarvitse luopua, sen sijaan sen laatuun kannattaa panostaa. Nyrkkisääntönä sanottakoon, että hyvä suola ei ole valkoista, vaan esimerkiksi harmaata tai vaalenapunaista. Jotkut haluavat käyttää merisuolaa, toiset taas esimerkiksi himalajansuolaa. Oma suosikkini on Celtic-suola, jota saa esimerkiksi Ruohonjuuresta. Kyseisessä suolassa on vähintään 85 mineraalia ja hivenainetta.

Hifistelijät ottavat omaa suolaa mukaan ravintoloihin, jota voivat tarvittaessa lisätä valkoisen suolan sijaan.

Syötkö tarpeaksi kasviksia?

Kasviksien merkitystä osana terveellistä ruokavaliota ei yksinkertaisesti voi ohittaa. Ihminen tarvitsee vihreitä kasviksia, ja niitä olisi hyvä syödä joka päivä. Suosittelen syömään erilaisia salaatteja (lähtökohtaisesti mitä tummemman vihreää, sen parempaa), pinaattia, rucolaa, tilliä, korianteria ja persiljaaa. Tuore on aina parempaa kuin pakasteesta poimittu.

Hifistelijät ostavat luomua ja tekevät viherpirtelöitä, joihin lisäävät myös superfoodeja kuten macaa ja chia-siemeniä.

Uskallatko kokeilla uutta?

Uusien ruoka-ainesten testaaminen voi olla myös hauskaa. Suosittelen testaamaan jotain uutta ja terveellistä joka viikko. Tässä muutama vinkki, mitä kannattaa kokeilla: Osta valkoisen riisin tilalle tummaa riisiä, kvinoaa tai vaikka linssejä. Jauhelihan tilalle kannattaa kokeilla soijarouhetta. Testaa rypsiöljyn tilalle oliiviöljyä, kookosöljyä tai hamppuöljyä.

Hifistelijät käyttävät sokerin tilalla hunajaa tai steviaa ja valmistavat suklaan korvikkeeksi raaka-suklaata.

Kuunteletko kroppaasi?

Jos haluat elää terveellisemmin, sinun tulisi opetella kuuntelemaan omaa kroppaasi. Oma kehosi kertoo kyllä, jos se tarvitsee jotakin. Esimerkiksi veden puute voi saada aikaiseksi päänsäryn ja suolan puute himoitsemaan sipsejä. Nämä kaksi ovat omakohtaisia esimerkkejäni. Kun tunnistin omien päänsärkyjeni syyt, en ole joutunut käyttämään päänsärkylääkettä koko viime vuoden aikana kertaakaan.

Yksi hyvä tapa päästä alkuun on aloittaa oman ruokapäiväkirjan pitäminen. Listaa siihen päivän aikana, mitä olet syönyt, ja millaisen olon ruoka on saanut sinussa aikaan heti syömisen jälkeen.

Hifistelijät kirjoittavat omat syömiset ja tunnelmat ruokapäiväkirjaan joka ilta.

 

Kirjoittaja on HelloHelene-blogin bloggaaja. Hän on valmistunut New Yorkin Institute of Integrative Nutritionista.


Kommentoi