TOP10: Hiustenhoito kotikonstein

09.01.2015

Shampoo – yksi arkisimpia kosmetiikkatuotteita. Kaikki meistä pesevät hiuksiaan tavalla tai toisella. Useimmat luottavat kaupan perusshampoisiin ja -balsameihin, mutta hiuksiaan voi hoitaa myös lukuisilla vaihtoehtoisilla konsteilla.

Kamomilla ja sitruuna ovat monille tuttuja hiusten kirkastajia ja jogurttinaamion tiedetään olevan tehokas apu kuiville kutreille, mutta moniko on kokeillut vaihtaa shampoonsa vaikkapa kananmunaan? Tai hoitaa hiuksiaan oluella?

Lue, millä kaikilla tavoilla voi korvata perinteiset shampoot ja hoitoaineet.

EggWash
PESE!

Ruokasooda: Tehokas pesuaine etenkin rasvoittuvalle päänahalle. Sekoita noin ruokalusikallinen soodaa muutamaan desiin kuumaa vettä. Hiero hiuspohjaan niin kuin shampoota ja huuhtele.

Palasaippua: Saippua on noussut pienen piirin jutusta yleisesti tunnetuksi perinteisen shampoon korvaajaksi, ja sillä on oma, intohimoinen kannattajajoukkonsa. ”Saippuashampoita” on kahdenlaisia: varsinaisia saippuoita ja sulfaattiin pohjautuvia kiinteitä paloja. Ensin mainitut ovat samaa tavaraa kuin perinteiset käsisaippuatkin, jälkimmäisissä on pesevänä ainesosana samoja sulfaatteja kuin normaalishampoossakin.

Varsinainen saippua toimii hiuksessa eri tavalla kuin sulfaatit ja muut nestemäisistä shampoista tutut tensidit, ja vaikutukset ovat hyvin yksilölliset.  Toisilla saippua saa aikaan kuohkean, runsaan ja kiiltävän kuontalon. Sulfaattiin pohjautuva kiinteä ”saippua” vaahdotetaan yhdessä veden kanssa ja se toimii hiuksissa kuin normaali shampoo.

Kiinteät shampoot ovat erityisen hyviä esimerkiksi käsimatkatavaralla matkustaessa, sillä ne säästävät tilaa muille nestemäisille kosmetiikkatuotteille.

Kananmuna: Kananmunan pesuteho perustuu lestiiniin, joka puhdistaa hiusta emulgoimalla. Usko tai älä, mutta hieromalla vesitilkkaan sekoitettua kananmunaa päähäsi, hiukset todellakin puhdistuvat. Hiukset kannattaa huuhdella haalealla vedellä, sillä kuuma vesi saa kananmunan hyytymään ja joudut poistamaan kutreistasi munan rippeitä.

Hiukset jäävät munapesun jäljiltä tuuheiksi ja ilmaviksi.

IMG_2189
Kuva: Just My Imagination

HOIDA!

Ruoka-ainesta loihditut hoitoaineet toimivat paremmin ennen shampoopesua käytettävinä naamioina kuin pesun jälkeisinä hoitoina.

Luonnonjogurtti: Jogurtti on klassinen luonnonmukainen hiustenhoitoaine. Saat pehmentävän ja jämäköittävän tehonaamion sekoittamalla luonnonjogurttiin hunajaa, oliiviöljyä ja munan keltuaisen. Anna naamion vaikuttaa vähintään 20 minuuttia pyyhkeen alla. Pese hiukset shampoolla ja käytä  halutessasi tavallista hoitoainetta silottamaan hiuksen pinta.

Avokado: Muusaa avokado ja lisää hunajaa. Oikein pörröisten hiusten taltutukseen lisää seokseen vielä tilkka oliivi- tai kookosöljyä. Anna vaikuttaa 20–30 minuuttia ja pese hiukset tavalliseen tapaan.

Kiinteä hoitoaine: Shampoon tapaan myös hoitoaineiden puolelta löytyy kiinteä, vedetön versio. Eikö hedelmien muusaus ja öljyllä sotkeminen huvita? Kokeile vaikkapa Lushin avokadoa, banaania ja kookosöljyä sisältävää balsamipalaa – keittiön herkut on leivottu tuotteeseen jo puolestasi. Tai miltä kuulostaisi suolaan ja merilevään perustuva tuuheuttava hoitoainekuutio?

Kiinteää hoitoainetta hierotaan suihkussa märkiin hiuksiin, annetaan vaikuttaa hetki tavallisen hoitoaineen tapaan ja huuhdotaan.

sitruuna
Kuva: Go 4 it vol. 2

KIILTOA JA VOLYYMIA!

Olut: Olutta on perinteisesti käytetty hentojen hiusten hoidossa tuomaan tuuheutta. Olut tunnetaan myös hyvänä kiillontuojana. Oluen tuuheuttava vaikutus perustuu maltaan sisältämiin proteiineihin, jotka jättävät hiuksen pintaan kalvon ja sanotaanpa oluen myös kevyesti turvottavan hiusta.

Pese hiukset hoitavalla ja kosteuttavalla shampoolla ja huuhtele hiukset lopuksi oluella.

Banaani: Banaanista saat tuuheuttavan hoitoaineen. Muusaa banaani ja lisää tilkka hunajaa. Anna vaikuttaa 20–30 minuuttia. Pese pois shampoolla.

Kamomilla ja sitruuna: Vaaleiden hiusten klassikot! Luonnostaan vaaleiden hiusten sävy kirkastuu ja saat runsaasti kiiltoa. Keitä kattilallinen vahvaa kamomillateetä, jäähdytä ja liota hiuksiasi teessä. Voit kääriä hiukset pyyhkeeseen ja antaa kamomillan vaikuttaa kymmenisen minuuttia lämpimässä ennen kuin kuivaat hiukset. Älä huuhtele kamomillaa pois. Jos mahdollista, anna hiusten kuivua auringossa.

Sitruunahuuhtelun saat puristamalla yhden sitruunan mehun pariin desilitraan vettä. Toimi samoin kuin kamomillahuuhtelun kanssa. Auringonvalo tehostaa kirkastavaa vaikutusta.

Musta tee: toimii tummakutrisen kiiltohuuhteluna samaan tapaan kuin kamomilla ja sitruuna vaaleahiuksisella.

 

Teksti: Sanni / Karkkipäivä
Kuvat: Bloggaajilta


Kommentoi