12 kuuminta ruokatrendiä vuonna 2017

27.03.2017

Vuonna 2017 palataan takaisin ruoan juurille ja sen alkuperäisten tarkoitusten äärelle unohtamatta ruokailun hauskuutta. Hyppäsimme trendien vietäväksi ja kokosimme yhteen ruokatrendit, jotka Foodlover -bloggaajamme uskovat olevan pinnalla vuonna 2017.

12 tämän vuoden kuuminta ruokatrendiä, olkaa hyvä!

1. Kotimaisuus & lähiruoka

Suomi 100 –juhlavuoden kunniaksi nyt panostetaan erityisen paljon ruoan kotimaisuuteen ja lähiruokaan. Vuonna 2017 ollaan erityisen ylpeitä Suomen puhtaasta luonnosta ja luonnon antimista sekä tietenkin kotimaisesta ruoastamme. Mikä olisikaan trendikkäämpää kuin ihanan perinteinen vaalea juurileipä? Tuore lähiruoka tarjoaa mahdollisuuden tutustua tuottajiin ja samalla kannustaa ja tukee lähiseudun työvoimaa ollen lisäksi ekologisempi vaihtoehto. Miksipä siis mennä merta edemmäs kalaan, kun läheltäkin saa mainiot raaka-aineet omalle ruokalautaselle!

2. Perinneruoat
Nyt rypytellään karjalanpiirakoita, pyöräytetään mustikkapiirakka jälkkäriksi ja laitetaan karjalanpaisti uuniin hautumaan! Perinneruoat tekevät tänä vuonna ryminällä uuden tulemisen käsi kädessä kotimaisen ruoan kanssa ja saavat kenties makumaailmaansa uutta pientä twistiä. Karjalanpiirakat saavat uusia täytteitä ja erilaisia kuoria, mämmi maustuu jännittävillä mausteilla ja ehkäpä karjalanpaistikin saa jonkin uuden ilmeen?

3. Yhdessä syöminen
Jokainen tulee ja menee omaan tahtiin eikä yhteisistä ruokahetkistä ole tietoakaan? Ei enää! Nyt on aika panostaa perheiden yhteisiin aterioihin, joiden aikana voidaan vaihtaa päivän kuulumiset ja olla vain kiireettömästi yhdessä. Ruoka kuin ruoka maistuu hyvässä seurassa paremmalle!

4. Lapset
Lapset ovat keskiössä vuonna 2017 niin keittiössä, ravintoloissa kuin keittokirjojen uusina kuluttajina. Nämä pienet apulaiset päästetään keittiöön rohkeasti mukaan kokkailemaan ja heidän käsissään valmistuukin mitä kekseliäimpiä luomuksia. Lapset otetaan mukaan tekemään myös valintoja ja heidän mielipiteitään kuunnellaan aiempaa enemmän. Lapset saavat näkyä ja kuulua ruokakulttuurissa, mikä näkyy mm. useampina lapsille suunnattuina ravintolakokemuksina ja tapahtumina. Esimerkiksi karvaiset nakit sopivat nuoremmillekin kokeille!

5. Konstailemattomuus
Trendikäs kokkailija ei enää konstaile keittiössä liikoja vaan keskittyy yksinkertaisiin aterioihin, joissa maku on tärkein. Vuosi 2017 tuo helpotuksen myös leivonnaisten reseptiikkaan ja koristeluun nimittäin vaivattomuus on suosiossa myös leivontapuolella. Nyt suositaan helppoja ja herkullisia kreemejä. Kokeile ensi kerralla vaikkapa mintunlehtiä, tuoreita kukkia tai pähkinöitä koristeena! Yksinkertainen on tänä vuonna erityisen kaunista.

6. Fleksaus
Tämän vuoden hittisana on fleksaus, mikä tarkoittaa kasvisten lisäämistä ruokavalioon ilman, että kieltäytyy kuitenkaan kokonaan lihasta. Fleksaajat ovat siis sekasyöjiä, jotka kuitenkin suosivat kasviksia. Joustavuus kunniaan! Kokeile esimerkiksi herkullisia kvinoalla täytettyjä munakoisoja! Kasviksia käytetään tänä vuonna entistä ennakkoluulottomammin korvaamaan liha ja kasvisperäiset proteiinit kasvattavat suosiotaan entisestään. Vihdoinkin on huomattu, ettei kasvisruoka ole pelkkää porkkanan puputtamista – ilman eläinkunnankin tuotteita saa tehtyä monipuolisesti hyvää ja laadukasta ruokaa puhumattakaan herkullisista jälkkäreistä! Vai miltä kuulostaisi esimerkiksi vegaaninen kinuski?

7. Hyvinvointi
Hyvinvointi näkyy tänä vuonna vahvasti myös lautasella. Olet mitä syöt –ajattelu ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vaaliminen ovat in ja esimerkiksi ruoan merkitys suolistolle huomioidaan entistä laajemmin. Terveellisistä resepteistä erilaiset poke-kulhot ovat yksi tämän vuoden ihanimpia hittejä. Raaka-aineet valitaan huolella ja erityisesti leivonnassa gluteenittomuus ja laktoosittomuus ovat nosteessa. Ilman sokeria, voita tai vehnäjauhoja voi loihtia kaikkea herkullista! Esimerkiksi terveellinen n’ice cream syntyy banaanista tai muista hedelmistä eikä sisällä lainkaan lisättyä sokeria. Myös alkoholittomat drinkit eli mocktailit ovat entistä tavallisempi näky tarjoilupöydässä.

8. Tiedostava ja vastuullinen kuluttaminen
Ruoan ympäristövaikutukset ovat olleet tapetilla viime aikoina runsaasti. Tämän vuoden yksi suurimmista ruokatrendeistä onkin tiedostava ja vastuullinen kuluttaminen. Nyt on trendikästä ja ennen kaikkea äärimmäisen fiksua kiinnittää huomiota ruokahävikkiin ja sen syntymisen minimoimiseen. Tutkimusten mukaan 47 % suomalaisista pyrkii vähentämään ruokahävikkiä.

9. Esteettisyys
Samalla, kun kasvikset kasvattavat suosiotaan, myös värikkyys ja ruoan estetiikka ovat entistä trendikkäämpiä ominaisuuksia. Ruoan tulee paitsi maistua, myös näyttää hyvältä. Esteettisyys näkyy mm. kauniista asettelusta ja kattauksesta – ruoka-annokset ovat nyt Instagram-kelpoisia myös kotikeittiössä! Vaikka värikkyys on nyt ruoanlaitossa pinnalla, turvaudutaan jälkkäreissä myös mustaan. Esimerkiksi salmiakista tai lakritsista syntyvä musta jäätelö tuo hauskaa vaihtelua perinteisempiin jälkkäreihin.

10. Uudet maut & ennakkoluulottomuus
Tänä vuonna on trendikästä kokeilla uusia makuja ennakkoluulottomasti. Esimerkiksi hyönteisten syömisestä kuhistaan jo kovaa ja eri väriset bataatit valtasivat alkuvuodesta kauppojen hyllyt. Etnisten katukeittiöiden maut maustuvat yhä useammassa keittiössä täällä pohjolassakin. Maistuisiko esimerkiksi kananmunabhajit?

11. Hybridileivonta
Ai siis mikä? Hybridileivonnaisessa yhdistetään kaksi eri jälkiruokaa yhdeksi. Hyvänä esimerkkinä toimii Runebergin tortun ja juustokakun yhdistelmä. Runebergin tortun idea säilyy, vaikka resepti onkin laitettu uusiksi: kuori on piparkakuista ja sisällä on raikas juustokakkutäyte, mutta leivonnainen näyttää edelleen tutulle ja turvalliselle Runebergin tortulle. Kätevää vai mitä!

12. Kakkujen maalaaminen
Kakkujen maalaaminen on nyt pop! Mallia näihin upeisiin taidonnäytteisiin otetaan mm. kuuluisien taiteilijoiden teoksista. Lisäksi kakuissa hyödynnetään upean ylellisiä kultamaaleja, jotka tekevät juhlapöydän tarjoilusta varsinaisen nähtävyyden. Joko sinä olet kokeillut?

Lähteet: Appelsiineja ja hunajaa, Dr. Sugar, Heleen’s Hobbies, Kakkumonsteri, Lempikakku (ruokatrendit & leivontatrendit), Maistuu makialle, Peggyn pieni punainen keittiö, Sweet Food O’ Mine


Kommentoi