Kahdeksan vinkkiä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

10.04.2017

Hyvinvointi koostuu monista pienistä palasista, joista jokaisella on kuitenkin suuri merkitys kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Jos jokin osa-alue on pielessä, vaikuttaa se usein väistämättä koko kehon hyvinvointiin. Kokosimme Lifie-bloggaajien kahdeksan vinkkiä, joiden avulla pääset askeleen lähemmäksi kokonaisvaltaista hyvinvointia!

hyvinvointivinkit-ruokavalio

1. Kiinnitä huomiota ruokavalintoihin

Tuleeko suuhun laitettua vähän mitä sattuu? Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin perusta on laadukkaassa ravinnossa ja huonojen elintapojen aiheuttama matala-asteinen tulehdus saattaa olla perimmäinen syy useisiin epämääräisiin kipuihin ja vaivoihin puhumattakaan sen vaikutuksesta myös henkiseen hyvinvointiin. Kiinnitä siis huomiota valintoihin!

Kokeile korvata leivät ja pastat juureksilla, kasviksilla ja vihanneksilla sen sijaan, että suuntaat gluteenittomien korvikkeiden pariin. Myös riittävästä rasvojen saannista on syytä huolehtia. Hyviä rasvoja saa päivittäiseen ruokavalioon mm. pähkinöistä, avokadosta ja laadukkaasta oliiviöljystä. Maitotuotteiden sijaan kalsiumia saa tankattua useista vihreistä kasviksista kuten lehtikaalista ja parsakaalista, tai vaikkapa kalasta, kananmunista sekä pähkinöistä. Soijatuotteita maidon korvikkeena kannattaa käyttää harkiten, sillä ne ovat usein varsinaisia lisäainepommeja. Älä kuitenkaan kiirehdi. Paras vinkki on kokeilla muuttaa yksi asia kerrallaan. Lue lisää ruokavalion merkityksestä Coconut White – ja La Dolce Vita –blogeista!

hyvinvointivnkit-sitruuna

2. Tee kevätsiivous kropalle

Sitruuna, kurkuma ja inkivääri ovat sellainen tehokolmikko, että ei paremmasta väliä! Niiden terveysvaikutukset ovat kerrassaan huikeat ja nyt onkin oiva aika tehdä kodin lisäksi kevätsiivous myös kropalle sisäisesti.

Pirteän kirpeä sitruuna parantaa mm. vastustuskykyä ja taistelee infektioita vastaan. Lisäksi sitruuna edesauttaa ruuansulatuksen toimintaa, parantaa ihoa ja auttaa painonhallinnassa. Kurkuma on puolestaan yksi helpoimmista ja tehokkaimmista aseista taistelussa monenlaisten sairauksien takana olevaa matala-asteista tulehdusta vastaan. Kurkumalla sanotaan olevan myös todella hyviä vaikutuksia aivoihin, parantaen ihmisen kykyä oppia ja prosessoida asioita erilaisissa tilanteissa ja saattaa siitä löytää avun myös vatsaongelmiin ja mielialan kohentamiseen.

Inkivääri on sekin jo pitkään tunnettu hoitavista ja hyvää oloa lisäävistä vaikutuksistaan. Perinteisesti sitä on käytetty monenlaisten vatsavaivojen hoitamiseen ja esimerkiksi kuukautiskipu voi hellittää inkiväärin avulla. Myös ruoansulatusta inkivääri voi parantaa ja nopeuttaa. Lisäksi se on tehokas lisä painonhallintaan. Tarkemmin tämän tehokolmikon terveysvaikutuksista ja käyttötavoista voit lukea Go 4 it vol 2. -blogista.

hyvinvointivinkit-uni

3. Nuku hyvin ja riittävästi

Jokainen tietää, että huonosti nukutun yön jälkeen olo on kaikkea muuta kuin elinvoimainen ja virkeä. Pienillä asioilla voi olla suuret vaikutukset unenlaatuun ja sitä kautta koko elämänlaatuun. Unirytmi kannattaa pyrkiä pitämään mahdollisimman tasaisena pitkin viikkoa. Kofeiinipitoiset juomat kannattaa suosiolla unohtaa illalla, sillä kofeiini saattaa häiritä unta. Pidä makuuhuone levollisena paikkana, jossa ei vallitse kaaos tai muuten levoton tunnelma. Ja mikä olisikaan ihanampaa kuin hypätä puhtaisiin lakanoihin! Kurkkaa Avec Sofien kaikki 10 vinkkiä parempaan uneen.

4. Lopeta suorittaminen

Jatkuva suorittaminen kaikilla elämän osa-alueilla on nykypäivänä valitettavan yleistä. Suorittamisen myötä kaikesta tulee hiljalleen pakkopullaa eikä elämästä pysty nauttimaan edes sen ollessa parhaimmillaan juuri tässä ja nyt – pakko suorittaa lisää. Arjen onni ja niiden pienten asioiden löytäminen on vapauttava kokemus, joka tarjoaa niin paljon enemmän kuin yksikään suoritettu työ tai tehtävä. Meidän jokaisen voimavarat ovat rajalliset ja joskus isoin palvelus oman ja läheisten hyvinvoinnille on myöntää olevansa liian väsynyt. Lue Call it home –blogista koskettavan rehellinen tarina siitä, kun elämä ajautuu pelkäksi suorittamiseksi ja omat voimavarat loppuvat.

5. Panosta tasapainoon

Tasapaino mahdollistaa hienoja asioita, kun puhutaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Kun keho ja mieli hakeutuvat tasapainoon, moni ongelma pienenee ja pikkuhiljaa sulaa selluliitin lailla pois. Kun suorittamisesta malttaa päästää irti ja keho löytää tasapainon, hyvinvointi lisääntyy ja on helpompaa tehdä hyviä valintoja. Tasapainoon kannattaa pyrkiä elämän joka osa-alueella: niin treenissä, ravinnossa kuin omissa rutiineissakin. Muista, että sinä olet yksilö. Yleisesti hyväksi havaitut tavat eivät välttämättä lisää juuri sinun hyvinvointiasi. Lisää vinkkejä tasapainon löytämiseen löydät Peace & Style –blogista.

6. Vähennä alkoholinkäyttöä

Alkoholin kanssa maltti on valttia. Runsas ja viikoittain toistuva alkoholinkäytössä heikentää hyvinvointia monin eri tavoin. Alkoholi vaikuttaa unen laatuun negatiivisesti ja koska alkoholinkäyttöön liittyy usein myös valvomista, sekoittaa se myös unirytmin. Kehomme palautuu alkoholista yllättävän hitaasti. Lisäksi se myös turvottaa ja nostaa puntarin lukemia yllättävänkin nopeasti. Tässäkin siis tasapaino on kaiken a ja o. Enemmän alkoholin ja hyvinvoinnin yhteydestä  voit käydä lukemassa MirvaAnnaMarian postauksesta.

7. Hallitse turhaa stressiä

Nykypäivän hektisessä maailmassa stressiltä on lähes mahdoton välttyä. Hyvä, lyhytkestoinen stressi usein saa meidät ponnistelemaan entistä parempaan lopputulokseen, mutta huonon, ennen kaikkea pitkäkestoisen stressin kanssa ei ole leikkimistä. Tiesitkö, että vain kolmen viikon tiukka stressiputki voi tarkoittaa kuukausien, jopa kahdeksan, toipumisaikaa?  Nykyajan kiireisessä arjessa stressinhallinnasta on tullut oikeastaan jopa kilpailuvaltti. Työelämässä pärjäävät pisimpään he, jotka muistavat, ja ennen kaikkea osaavat, rentoutua säännöllisesti. Tyhjätä aivot ja ajatukset, ja ihan vain rentoutuvat ja nukkuvat hyvin. Turhaa stressiä voi opetella hallitsemaan monin eri tavoin. Kurkkaa monipuolisia vinkkejä stressin hallintaan ja huonosta stressistä palautumiseen Vastaisku ankeudelle – ja Mehukekkerit -blogeista.

8. Keskity positiivisuuteen

Mieti, mikä ilahduttaa, mistä pidät ja mikä tuottaa rätinää aivojen onnellisuuskeskuksessa. Miten elämä olisi eniten hyggeintä? Tee aarrekartta, visualisoi ja toteuta! Pyri löytämään asioita, joista oikeasti tykkäät ja joista tulee hyvä mieli. Unohda, mitä muut ajattelevat ja opettele sanomaan ”ei”. Karsi negatiiviset asiat ja unohda perfektionismi ja pelko siitä, ettet ole tarpeeksi hyvä tai ettet tee tarpeeksi asioita, mitä ehkä muut arvostavat tai mistä saat itsellesi hyväksyntää. Riittää, että olet itse tyytyväinen. Vinkkejä parempaan ja tasapainoisempaan oloon löydät runsaasti Toukokuun tyttö -blogista.

 


2 Responses to “Kahdeksan vinkkiä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin”

  1. […] elämän haltuun otosta muuten laajemminkin juttua täällä Lifien sivuilla. Me muutama bloggari annoimme tarinamme ja vinkkimme siitä, miten voi ottaa ensiaskeleet omaa […]

  2. […] elämän haltuun otosta muuten laajemminkin juttua täällä Lifien sivuilla. Me muutama bloggari annoimme tarinamme ja vinkkimme siitä, miten voi ottaa ensiaskeleet omaa […]

Kommentoi